Ta in ny delägare i aktiebolag
Den andra sidan av myntet är om det är du som har ett aktiebolag som ska ta in en ny delägare. Det finns många fördelar med det men även risker och saker att tänka på.
Fördelar med att ta in ny delägare
Här är de främsta fördelarna med att ta in nya delägare i aktiebolag:
- Finansiera verksamheten: Genom nyemission kan ni ta in nytt kapital som kan användas för investeringar, expansion lösa likviditetsproblem, göra börsintroduktion eller köpa ett annat företag.
- Knyta till sig duktiga personer: Att göra en duktig medarbetare till delägare är ett av de bästa sätten att se till så att han eller hon stannar kvar i bolaget. Det kan vara betydligt billigare och effektivare än att höja lönen eller förbättra anställningsvillkoren.
- För att motivera personalen: Erbjuder du de anställda att köpa aktier kan det innebära mycket för motivationen. Plötsligt kämpar de inte bara för lönen utan för ett företag de själva är delägare i. Personaloptioner är också en möjlighet här.
Risker med nya delägare – att tänka på
Innan ni öppnar dörrarna för ytterligare delägande är det bra att fundera på vad det innebär i praktiken. Här är några tips:
- Passar ni ihop? I små företag blir det lätt att varje enskild delägare får ganska stort inflytande. Inte bara genom sina röster utan även på stämningen och det vardagliga arbetet. ”Tänk efter före” om den nya delägaren passar in i teamet – som investerare och/eller som arbetskamrat.
- Kompletterar ni varandra? Ibland kan det bli konstruktivt att ta in nya delägare som har kunskap och erfarenhet som saknas i dagsläget i företaget.
- Skriv aktieöverlåtelseavtal (köpeavtal): Detta är ett juridiskt dokument som bevisar att ägandet av aktierna i bolaget går över från en ägare till en annan (gäller inte nyemission).
- Skriv aktieägaravtal: För att reglera ert affärsmässiga förhållande ägare emellan i bolaget, bortom vad som står i bolagsordningen. Detta är en trygghet för samtliga delägare.
Köpa ut delägare ur aktiebolag
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Det som var en entusiastisk och hoppfull start har kanske övergått i allt fler missförstånd eller meningsskiljaktigheter mellan ägarna om vad bolaget ska göra.
Det kan också vara mindre dramatiskt. Ni kanske är överens men vissa ägare vill satsa mer än andra på verksamheten. Eller så är det en eller flera delägare som vill lämna aktiebolaget, göra en exit, kanske av privata skäl.
Oavsett orsak kan det bli läge att försöka lösa ut delägare ur aktiebolaget.
Delägare har långtgående rättigheter
Aktieägare har långtgående rättigheter. Alla delägare ska behandlas lika och det finns därför oftast inga rättsliga möjligheter enligt lag att tvinga ut någon ur ett aktiebolag. Ska någon lämna bolaget som aktieägare måste det alltså ske på frivillig basis.
I ett läge där ni vill att någon ska lämna aktiebolaget som delägare är det därför bäst att inleda en dialog med personen i fråga. Kanske välkomnar han eller hon rent av ett förslag på att bli utköpt.
Det knepigaste i ett sådant läge är att bestämma hur aktierna ska värderas. Här är rådet att anlita en oberoende värderingsman för att få ett värde på företaget att ha som utgångspunkt i förhandlingarna.
Ett välskrivet aktieägaravtal kan göra det lättare att lösa eventuella konflikter och definiera vad som gäller ifall ni vill köpa ut en delägare.
Inlösen av minoritetsaktier
Det enda undantaget till att det inte går att tvinga någon att lämna bolaget är om en delägare har minst 90% av aktierna i företaget. Då finns stöd i lagen för att köpa ut andra delägare, något som kallas för tvångsinlösen. Den eller de delägare som ska lösas ut måste då inte gå med på detta.
Bäst är om ni i ett sådant läge ändå kan komma överens om ett lämpligt pris. Finns meningsskiljaktigheter säger Aktiebolagslagen kapitel 22 §2 bland annat att lösenbeloppet för en aktie ska bestämmas så att det motsvarar det pris för aktien som kan påräknas vid en försäljning under normala förhållanden.
Det är då lämpligt att göra en företagsvärdering för att hitta en rimlig aktiekurs för att lösa ut delägaren. I ett läge där ni inte är överens blir det extra värdefullt för bägge parter att få tillgång till en oberoende företagsvärderare med integritet. Det gör att ni bägge kan lita på värderingen.
Aktieägaravtal: En trygghet för alla delägare
Ett aktieägaravtal är ett avtal som reglerar vilka rättigheter och skyldigheter som finns delägare emellan i ett aktiebolag. Det är ett utmärkt sätt att göra det tydligare vad som gäller för aktieägarna och vad som händer i olika situationer.
Här är några exempel på hur ett aktieägaravtal kan vara till nytta för delägarna:
- När kan utlösen bli aktuell? I vilka situationer kan tvångsinlösen av aktier bli aktuell?
- Vad gäller när man ska ta in ny delägare?
- Värdering av aktier? Hur ska aktierna värderas ifall man ska köpa ut en delägare?
- Vad händer om en aktieägare blir allvarligt sjuk?
- Hur ska styrelsen utses?
- Konkurrerande verksamhet: Får en aktieägare som är nyckelpersoner vara aktiv i bolag med konkurrerande verksamhet?
- Ska aktierna vara enskild egendom? Ett vanligt krav från aktieägare för att slippa bekymmer kring vad som händer med andelar i aktiebolag vid skilsmässa eller dödsfall.
Med ett välskrivet aktieägaravtal undviker ni många fallgropar, onödiga konflikter och oklarheter.
Aktieägaravtal ska inte förväxlas med ägardirektiv. Ett ägardirektiv är inte juridiskt. Det kan dock vara bra att ha då det definierar delägarnas gemensamma visioner och ambitioner med företaget. Därmed kan det förebygga att det blir nödvändigt att köpa ut en delägare.
Gör en värdering vid köp, försäljning eller nyemission
Skaffa dig en uppfattning om vad aktiebolaget är värt innan du fattar tuffa beslut. Nielsen Företagsvärdering har mångårig erfarenhet av att genomföra oberoende värderingar. Vi är ett litet specialiserat företag med personlig service.
Vi genomför bland annat företagsvärderingar när:
- Du vill köpa in dig och bli delägare i ett företag
- En delägare vill lämna ett aktiebolag
- Det är dags att ta in nya delägare och vid nyemission
- Det uppstår en tvist mellan delägare
- Det är dags att byta ägare i aktiebolag
Kontakta oss nu
Vanliga frågor
Hur blir man delägare i ett företag?
Du blir delägare genom att köpa aktier i bolaget, antingen genom att köpa av en befintlig aktieägare eller genom att delta i nyemission. Är det ett börsnoterat bolag kan du handla aktier på börsen, annars gäller att ha rätt kontakter.
Hur blir man av med en aktieägare?
Det enklaste är att lösa ut delägarens aktier, antingen genom att en eller flera av övriga aktieägare köper aktierna eller genom att bolaget genomför indragning av aktier.
Kan man köpa ut en delägare?
Ja det är enkelt. Ni behöver bara komma överens om ett pris, upprätta ett köpeavtal och genomföra transaktionen. Om du äger minst 90 % av aktierna har du rätt att lösa ut minoritetsägare, annars gäller att ni måste komma överens.
Kan man tvinga ut en aktieägare?
Endast om du är majoritetsägare med minst 90 procent av aktierna i bolaget. Annars gäller det att komma överens med aktieägaren i fråga om att köpa ut dennes aktier.
Är det bra att låna pengar för att bli delägare?
Investeringar medför både en möjlighet och en risk. Lån däremot ska alltid betalas tillbaka oavsett om ditt köp blir lyckat eller inte. Du måste själv göra en bedömning av risken i bolaget som du vill bli delägare i. Är du redan anställd där koncentreras din risk ytterligare. Sätt denna risk i förhållande till eventuella andra intäkter, investeringar och tillgångar som du har, liksom skulder.
Friskrivning: Informationen i denna artikel ska inte ses som ekonomisk rådgivning. Du som funderar på att köpa eller sälja aktier bör på egen hand överväga ditt beslut eller anlita en rådgivare.
Källor
https://bolagsverket.se/foretag/aktiebolag/attagaaktier.801.html
https://bolagsverket.se/foretag/aktiebolag/startaaktiebolag/aktier/betalaaktier.499.html
https://bolagsverket.se/foretag/aktiebolag/avvecklaaktiebolag/forsaljningavaktieriaktiebolag.731.html
https://lawline.se/answers/vilka-ar-riskerna-med-att-bli-delagare-i-ett-aktiebolag
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/aktiebolagslag-2005551_sfs-2005-551