Bolagsplatsen – omdöme

Bolagsplatsen är en av de främsta tjänsterna på nätet för att sälja och köpa företag. Denna plattform är mycket populär bland företagare som vill få hjälp med sin företagstransaktion. Merparten av Sveriges företagsmäklare är anslutna.

I denna artikel tar vi en titt på vad Bolagsplatsen är, hur tjänsten fungerar och så lämnar vi slutligen ett omdöme.

Vad är Bolagsplatsen?

Bolagsplatsen är den största plattformen i Sverige för att köpa och sälja företag. Sajten grundades 2006 av entreprenörer som själva varit med om att köpa och sälja egna företag.

Hur fungerar Bolagsplatsen?

Ska du köpa ett företag kan du bläddra bland hundratals – ibland över 1000 – företag till salu på Bolagsplatsen. Funderar du på att sälja ditt bolag kan du annonsera det anonymt i webbplatsens katalog.

Få kontakt med företagsmäklare

Enligt Bolagsplatsen själva är 90 % av Sveriges runt 250 företagsmäklare anslutna till tjänsten. Om du inte får företaget sålt eller själv hittar ett att köpa via katalogen kan Bolagsplatsen hjälpa dig att komma i kontakt med en mäklare som hjälper dig med processen.

Bolagsplatsen företag till salu

Så här ser katalogen med företag till salu ut på Bolagsplatsen.

Branscher på Bolagsplatsen

Det är lätt att filtrera fram önskad bransch.

Filter på Bolagsplatsen

Du kan även filtrera sökningen, exempelvis på omsättning, köpeskilling, antal anställda, vinst/förlust eller om företaget är flyttbart.

Värdering

Bolagsplatsen erbjuder även oberoende företagsvärderingar om du vill få en uppskattning på värdet innan du köper eller säljer ett företag.

Underhandsförsäljning

Slutligen finns möjligheten till så kallad underhandsförsäljning. Det innebär att du registrerar ditt intresse att köpa ett företag och sedan låter Bolagsplatsen kontakta dig om något av intresse dyker upp. På så sätt kan du även få kännedom om företag som inte annonseras publikt.

Vilka står bakom tjänsten?

Företaget bakom Bolagsplatsen heter Corporate Classifieds AB med organisationsnummer 556703-9036. Bolaget hade enligt Allabolag 2021 en omsättning på 1 085 000 kronor.

Vad tycker användarna?

Enligt Trustpilot Bolagsplatsen mycket nöjda användare. Betyget är hela 4,5 av 5 vilket är utmärkt.

De få personer (två stycken i skrivande stund) som lämnat ett negativt omdöme har gjort det för att de kommit i kontakt med oseriösa aktörer genom tjänsten.

Det ska dock tilläggas att betyget på Trustpilot endast baseras på 38 omdömen än så länge, men det har börjat positivt i varje fall.

Trustpilot betyg Bolagsplatsen

Bolagsplatsens betyg på Trust Pilot.

Hur skiljer sig Nielsen Valuation Group från Bolagsplatsen?

Bolagsplatsen är en seriös aktör på marknaden. Det är en uppskattad tjänst för företagsförmedling på nätet. Utforska gärna sajten själv för att bilda dig en egen uppfattning.

Men denna tjänst skiljer sig ganska mycket från de tjänster som vi på Nielsen Valuation Group erbjuder.

Nielsen Valuation Group är en fristående aktör inom företagsvärdering, företagsförmedling och transaktionsrådgivning.

Vi har ingen katalog med företag till salu. Istället erbjuder vi en helt skräddarsydd vägledning för dig som funderar på att sälja ditt bolag, eller köpa ett. Vi lyssnar på hur din situation ser ut och hjälper dig därefter att hitta rätt.

Genom vår expertis inom M&A kan vi även bistå dig i att förbättra ditt företag inför en försäljning (exit planning) för att motivera en högre köpeskilling och eventuellt också få kontakt med fler intressenter. Dessutom kan du då få hjälp med vendor due diligence.

Ska du köpa ett företag hjälper vi dig att genomföra en noggrann due diligence av bolaget så att du kan känna dig trygg med transaktionen – eller ha möjlighet att backa ur i tid om det upptäcks oegentligheter.

Vi är också stolta över vår oberoende företagsvärdering där vår integritet skyddas av en långtgående anti-korruptionspolicy.

När passar Bolagsplatsen?

Vill du köpa eller sälja ett företag med lokal förankring, exempelvis en restaurang, butik, kiosk, frisörsalong, hotell eller liknande är Bolagsplatsen ett utmärkt ställe att leta eller annonsera på. Det finns också en hel del inom e-handel där. Omsätter företaget upp till 10 miljoner kronor (oavsett bransch) kan vi också tipsa om att prova Bolagsplatsen.

När passar våra tjänster?

Ovan nämnda typ av företagsförmedlingar arbetar inte vi på Nielsen Valuation Group med. Istället fokuserar vi på bolag med en omsättning på 10 till 500 miljoner kronor, både inom industri och tjänstesektorn. Matchar ditt bolag denna beskrivning och det inte är strikt lokalt förankrat eller en startup kommer du troligtvis ha stor nytta av att anlita oss för din företagstransaktion.

En annan viktig skillnad är att vi, till skillnad från de företagsmäklare som finns på Bolagsplatsen, inte tar ut någon provision för vårt arbete. Istället betalar du en fast avgift, vilket garanterar att det inte finns några incitament hos oss att påverka priset.

Ska du köpa ett företag förstår du förstås själv nyttan av att inte betala ett överpris. Men även om du ska sälja ditt företag är det bättre att sätta ett rimligt pris för att ha realistiska chanser att sälja bolaget.

Kontakta oss så berättar vi gärna mer och ger exempel!

Christoffer Nielsen
Artikelförfattare

Christoffer Nielsen

Oberoende expert inom företagsvärdering, M&A & Due Diligence
[email protected]
Böcker av författaren

Fler nyheter

FAQ

Bolagsplatsen – omdöme

Funderar du på ett billigare alternativ eller till och med göra värderingen själv?
Inget stoppar dig, men...

Du riskerar att förlora i domstol, om värderingen inte är vattentät.

Du riskerar att aldrig lösa konflikten, vilket kan skada relationen med din motpart.

Du riskerar att bli förd bakom ljuset när du köper in eller ut dig från ditt delägarskap.

Berätta för oss hur vi kan hjälpa dig

Fyll gärna i så mycket information som möjligt.