Företag vid bodelning – steg för steg
Låt oss titta på hur en bodelning går till steg för steg och vad som händer med företaget.
1. När sker bodelning? – Så inleds den
En bodelning påbörjas när en av er begär det genom att kontakta den andra maken. Lagen säger att bodelningen ska ske vid skilsmässa men den definierar inte exakt när. Det är klokt att göra den direkt eftersom din före detta man eller hustru annars kan kräva det många år senare. Ifall du har rätt till egendom, exempelvis ett företag, är det bra att inte vänta utan säkra detta värde direkt.
Är det du som är företagsägaren kan det vara skönt att ”dra av plåstret” så att du kan fokusera fullt ut på verksamheten och inte oroa dig för eventuella konsekvenser av en framtida bodelning.
2. Anteckna skulder och tillgångar
Gå igenom era respektive tillgångar och skulder. Har en av er ett företag är det värdet av det som tas upp. Här kan ni behöva anlita en värderingsman för att få en korrekt värdering. Ett bolag som är enskild egendom ska inte tas upp.
Personliga presenter och föremål brukar inte tas med i bodelningen om de inte är särskilt dyrbara. Hit räknas alltså inte företag.
Därefter dras skulderna av från tillgångarna. Vi kan ta som exempel att du har ett aktiebolag som en bolagsvärderare bedömer är värt 3 miljoner kronor. Du har som privatperson tagit blancolån på 300 000 kronor för att finansiera verksamheten. Då blir nettot 2,7 miljoner kronor.
Skulle det hända att någon av er har fler skulder än tillgångar blir summan för den personen noll kronor eftersom makar inte ansvarar för varandras skulder.
3. Räkna ihop tillgångarna
När ni sammanställt alla enskilda tillgångar och skulder räknar ni ihop dem. Detta är giftorättsgodset.
4. Dela giftorättsgodset
Därefter delar ni värdet av giftorättsgodset med två för att se vad du och din före detta partner har rätt till.
Om en make har mer tillgångar än den andre måste han eller hon betala mellanskillnaden. Detta kallas för bodelningslikvid.
Exempel
Vi kan ta exemplet ovan med ett företag som värderas till 3 miljoner kronor. Du har i exemplet privata skulder på 300 000 kronor så att din nettotillgång blir 2,7 miljoner kronor. I övrigt har du inga tillgångar eller skulder antar vi.
Anta vidare att din man eller fru har mer skulder än tillgångar och därmed har en nettotillgång på 0 kronor i bodelningen.
Ert sammanlagda giftorättsgods är då 2,7 miljoner kronor, vilket ska delas med två. Ni har alltså rätt till 1,35 miljoner kronor var. Enligt detta exempel blir du som företagsägare skyldig att ersätta din före detta man eller fru med 1,3 miljoner kronor.
5. Kom överens om vem som får vad
Det är värdet som är viktigt i giftorättsgodset. Vem som får vad är något som du behöver komma överens om med din före detta man eller fru. Det vanligaste är att ni båda behåller det som varit er egendom. Ett företag som du drivit är det alltså naturligt att du behåller.
Den make som blir skyldig eventuell bodelningslikvid kan själv välja vad han eller hon ska ge. Pengar är det vanligaste. Saknas sådana medel kan man behöva ta ett lån eller sälja hela eller delar av sitt företag, alternativt låta sin före detta fru eller man bli delägare.
Kan ni inte komma överens om hur ni ska dela upp sakerna behöver ni anlita en bodelningsförrättare.
6. Underteckna bodelningsavtalet
Slutligen undertecknar ni ert bodelningsavtal som därmed blir ett juridiskt bevis på att ni gjort en bodelning. Om ni vill kan ni lämna in bodelningshandlingen till Skatteverket för registrering, men det är frivilligt. Den är giltig så snart bägge parter skrivit under, även om handlingen inte skickas in.
Så kan företaget bli enskild egendom
Det enda sättet att inte behöva dela sitt företag (eller motsvarande värde) vid skilsmässa är att se till så att det är enskild egendom. Det finns som sagt tre sätt som en tillgång kan bli enskild egendom.
- Äktenskapsförord
- Testamente
- Gåvobrev
Företag kan omfattas av samtliga även om det vanligaste är äktenskapsförord. Låt oss titta närmare.
1. Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett juridiskt dokument, ett slags avtal mellan makar i ett äktenskap, om hur egendomen ska fördelas i samband med bodelning. Det gäller i händelse av skilsmässa likväl som vid dödsfall.
Det finns generellt sett inga krav på att man ska ha ett äktenskapsförord men det är en möjlighet för er som vill göra klart på förhand vad som gäller om det blir aktuellt med bodelning.
Om du är delägare i ett aktiebolag där det finns ett aktieägaravtal kan det däremot finnas krav på att ägandet av aktier ska vara enskild egendom.
Ifall du inte vill att din fru eller man ska få hälften av ditt företag eller motsvarande värde vid eventuell skilsmässa ska bolaget tas upp som enskild egendom i äktenskapsförordet.
Äktenskapsförordet måste undertecknas av bägge parter, vara daterat och bli registrerat hos Skatteverket. Ni kan när som helst ändra eller upphäva det om ni bägge är överens.
2. Testamente
Det andra sättet som en tillgång kan bli enskild egendom är genom testamente. Så kan det bli om du eller din make har fått ett arv genom testamente i form av en kapitalförsäkring med vissa villkor eller som gåva. Sådana tillgångar är enskild egendom även utan att det tagits upp genom äktenskapsförord.
När det gäller företag kan situationen exempelvis vara att du fått ett aktiebolag av dina föräldrar i arv, till exempel ett familjeföretag. Om de har skrivit i testamentet att det ska räknas som enskild egendom så omfattas det inte av bodelningen i samband med skilsmässa.
3. Gåvobrev
Det tredje sättet att göra så att en tillgång blir enskild egendom är genom att upprätta ett gåvobrev. Det är en juridiskt bindande handling som bevisar vad det är en gåvogivare ger till en mottagare av en gåva.
I gåvobrevet finns möjlighet att ange att gåvan ska vara enskild egendom och i så fall ingår den inte i bodelningen i samband med skilsmässa (och dödsfall).
Det lär höra till ovanligheterna, men rent juridisk är det fullt möjligt att ge bort ett aktiebolag till någon och ange att det ska vara enskild egendom i gåvobrevet.
Liksom för testamente går det givetvis inte att skriva ett gåvobrev ”till sig själv” utan det är endast ifall du fått aktierna i gåva av någon som det kan vara aktuellt.