Substansvärdering
Substansvärdering är en slags företagsvärdering som bygger på företagets substansvärde. Detta är i princip bolagets eget kapital – skillnaden mellan tillgångar och skulder.
En enkel värdering av företag
Substansvärdering är en relativt enkel värdering av företag eftersom den bygger på information som återfinns i balansräkningen.
Därmed är det också en snabb värderingsmetod som dessutom är tillgänglig för gemeneman. Du kan göra en enklare företagsvärdering själv genom att använda denna metod.
Normalisering är tidskrävande
Att hitta substansvärdet i balansräkningen går snabbt. Att kontrollera intäkter, kostnader och rörelseresultat i resultaträkningarna likaså.
Det som tar tid med en ordentligt genomförd substansvärdering är att normalisera balansräkningen. Detta arbete kräver oftast också att du anlitar en professionell värderare för att få en korrekt uppskattning.
För att förstå vad detta egentligen innebär kan vi ta en liknelse. Så här säger Christoffer Nielsen:
”Tänk dig en bil som ska lackeras. Att göra en slutkalkyl i en företagsvärdering kan liknas med att spraya på färgen på bilen. Det går ganska fort. Men innan vi kommit dit krävs ett gediget förarbete för att resultatet ska bli bra. Detta förarbete består av rostborttagning, slipning, spackling och grundmålning. På motsvarande sätt krävs en rejäl genomgång och bearbetning av balansräkning och resultaträkningar för att värderingen ska bli korrekt.
Tyvärr är det många som missar den biten och det kan egentligen bli hur mycket fel som helst.”
Vad innebär normalisering av balansräkningen?
Med normalisering innebär att man gör vissa justeringar för att värderingen ska motsvara det verkliga värdet i företaget. En vanlig justering är att skriva upp värdet på avskrivna tillgångar. Värdet på maskiner och fordon till exempel är ofta högre än vad som står i räkenskaperna. Här utgår man från ersättningsvärdet, inte nypris, eller bokfört värde.
Ett annat exempel på normalisering är att skriva av dåliga fordringar.
Immateriella tillgångar – en komplex fråga
Ibland finns behov att skriva ner eller skriva upp värdet på immateriella tillgångar i en substansvärdering. Immateriella tillgångar kan exempelvis vara patent, logotyp, varumärke eller R&D.
Här finns en gråzon. ”Vanliga” företag brukar sällan ta upp R&D men finansiellt svaga företag kan välja att göra det för att förbättra kreditvärdigheten. En företagsvärderare behöver göra en avvägning från fall till fall för att bedöma i vilken mån dessa bör vara med i värderingen av bolaget och om uppgifterna eventuellt måste justeras.
Denna värderingsmetod ger en ögonblicksbild av det värde som finns i verksamheten. Ingen hänsyn tas till företagets tillväxt, kassaflöde och utvecklingspotential.
Då passar substansvärdering
Substansvärdering är vanligast att använda bland enmansföretag där hela verksamheten bygger på en enskild persons arbetsinsats.
Värderingsmetoden kan även bidra till helhetsbedömningen när den används i kombination med en annan metod, främst avkastningsvärdering
Gör en professionell substansvärdering nu
Fördelar
- Snabb – Det går snabbt att hitta substansvärdet i balansräkningen (exkl normaliseringen)
- Enkel – I sin simplaste form är det okomplicerat att utföra värderingen (Egna kapitalet)
- Specifik – Bygger inte på spekulation utan grundar sig i faktiska förhållanden
- Bra vid betydande tillgångar – Ett lämpligt sätt att värdera företag när det finns mycket maskiner, fordon och annan utrusning eller lager
Nackdelar
- Tar inte hänsyn till lönsamhet – Hur intjäningsförmåga och vinsten utvecklas påverkar inte värderingen
- Ospecifik – Tar inte någon hänsyn till hur tillgångarna används (dead capital)
- Passar inte tjänsteföretag– Bolag vars värde till stor del bygger på immateriella tillgångar låter sig inte värderas med denna metod
- Inga synergieffekter – Värdet av eventuella synergieffekter syns inte med en substansvärdering
- Svårare i praktiken – I slutändan behövs ändå en professionellt utförd företagsvärdering för att få rätt ingångsvärden till uträkningen
Avkastningsvärdering
Avkastningsvärdering är en typ av företagsvärdering som utgår från avkastningen. Den har även möjlighet att vara framåtblickande. På engelska kallas detta för ”income approach”, vilket är ett samlingsnamn.
Ett av de vanligaste sätten att värdera företag
Med en avkastningsvärdering utgår man från historisk avkastning för att uppskatta ett värde på företaget. Ofta handlar det om att blicka tillbaka 3 till 5 år i tiden, men fokus bör ligga på det det senaste året.
Själva avkastningen kan mätas på flera olika sätt, varav det vanligaste är vinst och kassaflöde.
Denna typ av företagsvärdering är den allra mest använda. Den stora fördelen med metoden är att den utgår från den vinst eller kassaflöde som bolaget genererar.
Bygger på många antaganden
Den stora nackdelen med vissa avkastningsvärderingar är att de bygger på flera antaganden, t.ex så behöver räkenskapsperioder ofta viktas olika och då behövs en argumentation kring varför viktningen ska ske på ett eller ett annat sätt. Ju fler komponenter en värdering innehåller desto fler antaganden måste göras.
Vi på Nielsen Valuation Group brukar undvika att väga in prognoser i våra värderingar och utgår istället från faktiska data, undantags finns såklart. Problemet med prognoser är de ofta, (men inte alltid) håller för låg kvalitet, och främst är ”aspirational”.
Klä bruden och quality of earnings-analys
Utöver ovanstående, så behövs en quality of earnings-analys. Förklarat på simpel svenska så betyder det en normalisering av resultaträkningen, vilket sker på ett liknande sätt som normalisering av balansräkningen. Ibland så kallar man det helt enkelt bara för normalisering av resultaträkningen istället.
Den vanligaste normaliseringen man gör, är att justera uppåt eller nedåt för lönen som ägaren tagit ut. Det är vanligt att ägaren tar ut för lite lön pga skatterna. I vissa fall så kan det också vara en ägare som tar ut lön, men inte arbetar aktivt i företaget, för att han då anställd en vice VD t.ex. Denna delen är relativt enkel att normalisera.
Något som är mer tidskrävande, är när köparen har ”klätt bruden” vilket enklast kan beskrivas som att vinsten har fyrdubblats sista räkenskapsåret. Detta gör det mer komplicerat att bedömma vad den uthålliga vinsten är. Denna skarpa ökningen kan vara både legitim, och illegitim, man vet helt enkelt inte innan man gått igenom det. Det finns många legitima och illegitima sätt att öka vinsten på. Det enda sättet att få reda på den korrekta uthålliga vinsten, är att anlita någon med kompetens för att analysera det.
Då passar avkastningsvärdering
Avkastningsvärdering är en bra värderingsmetod i de flesta fall. Det är egentligen få fall då den inte passar, vilket främst är för enmansföretag, där hela företagets verksamhet bygger på en enskild persons arbetsinsats.
Är verksamheten ett investeringscase som ska ta in kapital råder inget tvivel om att avkastningsvärdering passar mycket bättre än exempelvis en substansvärdering. Men då behövs onekligen även ett element av spekulation, vilket innebär en viss nivå av risk.
Tjänsteföretag och andra bolag med stora immateriella värden har också stor nytta av denna typ av företagsvärdering.
Beställ en värdering nu
Fördelar
- Beaktar avkastning – Företag som skapar vinst och / eller kassaflöde premieras
- Visar på trender – Hur avkastningen utvecklats de senaste åren påverkar värdet
- Kan vara framåtblickande – Passar när verksamheten ska fortsätta att utvecklas
- Passar tillväxtbolag – Bygger på värdeskapande, inte företagets tillgångar
- Inkluderar immateriella tillgångar – Bra då många av dagens företag till stor del består av immateriella värden
Nackdelar
- Komplext – Kräver många moment som tar tid
- Spekulativt? – Om en framåtblickande värdering ska göras måste vissa antaganden göras, vilket är riskfyllt
- Tar inte hänsyn till tillgångar – Företagets tillgångar kan behöva vägas in genom att kombinera med substansvärdering
Multipelvärdering
Multipelvärdering är en underkategori till avkastningsmetoden. Man skulle också rent av kunna definiera multipelvärdering som en synonym till avkastningsmetoden. Beroende på metodologi, så skulle man också kunna påstå att marknadsmetoden är vägts in, men endast om man har tillgång till trovärdig och komplett data kring andra transkationer.
Kassaflödesvärdering / DCF
Kassaflödesvärdering är en underkategori till avkastningsvärdering. Skillnaden mellan en avkastningsvärdering och en kassaflödesvärdering, är att man mäter kassaflödet istället för avkastningen (redovisad vinst). På simpel svenska kan det beskrivas som att istället för att titta på den redovisade vinsten som man betalar bolagsskatt på, så mäter man istället hur många extra kronor har man på företagets bankkonto i slutet av räkenskapsåret.
Ett vanligt förekommande begrepp inom denna värderingsmetod är diskontering av kassaflöden. Det betyder att man diskonterar framtida kassaflöden till den så kallande kalkylräntan.
För traditionella och ”normala” företag med relativt låg risk blir det ingen större skillnad mellan en kassaflödesvärderingen och en värdering med diskonterat kassaflöde. Däremot gör det en radikal skillnad när en högrisk-startup ska värderas, eftersom man då parkerar pengar i en högriskmiljö, ofta under en lång tid.
Hur fungerar det? Framtidsprognosen justeras med kalkylränta
Metoden bygger på att pengar idag är värda mer än samma pengar i morgon. Därför justeras värderingen med risken som det innebär att investera i en verksamhet över tid. Ju högre risken är, desto högre skall den ränta vara som diskonterar det fria kassaflödet.
En kommersiell fastighet ska exempelvis beräknas med låg ränta, medan ”app tech start-ups” beräknas med höga räntor på grund av skillnaden i risk.
Ännu mer antaganden och spekulationer
All förtagsvärdering innehåller ett visst mått av spekulation och antaganden. Men just värdering enligt DCF / diskonterat kassaflöde är i princip enbart spekulation. Det råder delade meningar om kvaliteten på dessa värderingar.
Så här säger Christoffer Nielsen:
”Projektioner görs ofta av pre-revenue startups som vill presentera sin företagsidé för investerare. Min åsikt är att det är oseriöst att påstå att man kan veta omsättningen om 3–5 år i tillväxtbolag. Det är alldeles för många variabler som inverkar på den.
Att betala för en företagsvärdering som i grund och botten bygger på antaganden om företagets framtida omsättning är bortkastade pengar. Då kan du lika gärna gissa omsättningen och sedan betala någon på Fiverr en liten slant för att göra själva kalkylen.
Det du ska betala för när du värderar en verksamhet är företagsvärderarens erfarenhet att avgöra vad som är rimliga antaganden.
Hit hör bland annat att normalisera räkenskaperna men även att säga: nej – det är tyvärr inte rimligt att göra en uppskattning baserat på dessa uppgifter.”
Av den anledningen brukar vi på Nielsen Valuation Group så långt det går undvika att räkna på diskonterade kassaflöden i våra företagsvärderingar. Därför kan du också förlita dig på att vi inte presenterar några önskesiffror. Vår analys är alltid välavvägd. Vi tackar nej till nästan alla startups som vill göra DCF-värderingar hos oss.
Då passar kassaflödesvärdering
Med det sagt kan det finnas situationer då denna typ av värdering av företag är försvarbar. Konkret är det i de fall där det saknas historik i företaget att ta ställning till.
Finns det historik i form av tidigare årsredovisningar är det bättre att låta göra en traditionell avkastningsvärdering.
Gör en kassaflödesvärdering
Fördelar
- Fungerar utan historik – Går att applicera på start-ups
- Material till hisspitchen – Få en siffra på vad förhoppningsbolaget kan bli värt
Nackdelar
- Mycket spekulativ värderingsmetod – Antaganden om framtida kassaflöden och vilken diskonteringsränta som ska användas
- Mycket oprecis – Värderingen kan skilja sig mycket från ett marknadsvärde som eventuellt framkommer ifall en verklig företagstransaktion äger rum
Likvidationsvärdering
Likvidationsvärdering är en underkategori till substansvärdering. Denna typ av företagsvärdering används för företag som hamnat i finansiell kris. Så är fallet exempelvis i bolag som står inför en rekonstruktion eller konkurs.
Värdet är i princip lika med tillgångarna minus skulderna samt minus samtliga kostnader för avveckling. Det är också realistiskt att räkna med ett visst avdrag på grund av det faktum att företaget nått vägs ände. Förhandlingspositionen är inte den bästa.
Förklarat på simpel svenska så kan du tänka dig skillnaden som att alla tillgångar ett företag äger, hämtas upp med transport, körs till Klaravik eller KVD, eller liknande auktionsfirma, och sedan säljs det till det högsta budet som inkommit under en veckas auktionstid. En planerad försäljning, som inkluderar att göra iordning maskinen, fordonet, utrustningen eller vad det nu må vara, ska per definition, inbringa 100% av marknadsvärdet (annars är det inte ett korrekt marknadsvärde, per definition). En tvångslikvidation brukar inbringa någonstans mellan 60% till 80% av marknadsvärdet, dock något högre för fordon och fastigheter, ofta runt 80%, ibland runt 85%, men det varierar såklart.
Likvidationsvärdering vs substansvärdering
Skillnaden mot ”vanlig” substansvärdering är att företaget inte värderas som en så kallad going concern. I stället är det det så kallade slaktade värdet som man räknar på med denna företagsvärdering.
På engelska kallas detta ”lack of marketability discount”. På svenska har vi ingen bra översättning på detta utan vi använder oss snarare av det engelska uttrycket.
Du kan tänka dig att du sitter vid förhandlingsbordet med en stor skylt där det står ”Konkursförsäljning”. Visserligen kan man argumentera för att detta inte borde förändra köparens syn på förhandlingen. I verkligheten kan vi nog alla vara överens om att så ändå blir fallet.
Köparen vet att hon eller han sitter på alla korten vid förhandlingsbordet. Det brukar utnyttjas för att få en så bra deal som möjligt.
Då passar likvidationsvärdering
En likvidationsvärdering kan bli aktuell i samband med en konkurs eller rekonstruktion. Likaså kan det vara en lämplig värderingsmetod i samband med dödsfall där verksamheten behöver avvecklas som konsekvens av att den avlidne inte längre kan driva bolaget.
Fördelar
- Enkel värderingsmetod – Inga hänsyn behöver tas till trend och potential
- Bra val vid avveckling av verksamhet
Nackdelar
- Sannolikt lägre värde än vid substansvärdering – på grund av dåligt förhandlingsläge
Beställ en likvidationsvärdering