Vad är onoterade aktier?

Med onoterade aktier menas aktier som inte handlas på en börs. Att köpa aktier i onoterade bolag kan ge dig intressanta investeringsmöjligheter men riskerna är också större jämfört med att köpa börsbolag. Dessutom finns det en del att tänka på kring handel och värdering.

Så skiljer sig onoterade aktier från börsnoterade

  • Låg likviditet: Det kan gå lång tid mellan varje transaktion.
  • Ingen aktuell aktiekurs: Köpare och säljare måste komma fram till ett lämpligt pris.
  • Svårare att få till en affär: Som köpare måste du hitta en säljare och vice versa.
  • Svårare att hitta investeringsmöjligheter: Du kan behöva kontakter för att få köpa aktier i onoterade bolag.
  • Sämre transparens: Onoterade aktier har inte alls samma krav att uppfylla som de noterade bolagen har.
  • Endast för aktiedepå: Du som privatperson kan inte ha innehaven i en kapitalförsäkring eller ett ISK. Du kan dock äga dem via holdingbolag.
  • Ofta små bolag: De flesta onoterade bolag är små eller mycket små. Det kan innebära en större möjlighet till avkastning och så kan du kanske påverka utvecklingen. Risken är dock också ofta större.

Så köper du aktier i onoterade bolag

Det finns i princip tre sätt att köpa aktier i onoterade bolag:

  1. Köp själv direkt genom kontakt med företaget i fråga: Detta är en möjlighet om du har goda kontakter eller har blivit inbjuden att investera, exempelvis i nyemission.
  2. Använd ett värdepappersinstitut: Exempelvis Avanza förmedlar köp på beQuoted-listan.
  3. Använd en M&A-rådgivare: Ta hjälp att hitta investeringsmöjligheter och inleda förhandling. Detta är ett alternativ om du vill göra en stor investering, kanske rent av köpa ett helt onoterat företag.

Ingen aktiekurs – svårare att veta rimligt pris

Det finns en viktig skillnad mellan hur köp i onoterade aktier går till jämfört med noterade: Det saknas en aktuell aktiekurs.

På börsen finns alltid en kurs att förhålla sig till. Det är det senaste priset som en köpare och säljare kommit överens om. Ofta ändras det flera gånger per dag.

Är du som köpare nöjd med aktuell säljkurs lägger du ett bud och så går det igenom direkt. Eller så lägger du ett lägre bud och väntar tills en säljare nappar.

Ska du köpa onoterade företag finns däremot ingen sådan kurs. Det kan ha gått lång tid sedan den senaste affären och mycket kan ha hänt i bolaget sedan dess. Du måste komma överens om ett pris direkt med säljaren.

För onoterade såväl som noterade aktier gäller givetvis att senaste aktiekurs inte innebär att det är ett rimligt pris. Men med börsnoterade bolag är det lättare att bedöma då det finns en tydlig prishistorik och nyckeltal för värdering att förhålla sig till.

Värdera onoterade bolag

Vad är då ett rimligt pris på onoterade aktier? Har du ingen tydlig uppfattning av vad det onoterade företaget är värt behöver du värdera bolaget innan du köper.

Det finns flera sätt:

  • Värdera vinsten: Applicera en vinstmultipel på historisk vinst. För många bolag är 3-5 gånger vinsten lämpligt. De flesta hamnar i intervallet 1-10 gånger årsvinsten. En individuell bedömning krävs. Detta kallas för avkastningsvärdering.
  • Värdera tillgångarna: Marknadsvärdet av tillgångar minus skulder. Detta kan göras med en substansvärdering.
  • Värdera kassaflödet: Ta fram ett nuvärde av antagna framtida kassaflöden genom en kassaflödesvärdering.
  • Jämför med andra företag: Har det skett många andra liknande affärer nyligen kan det pris dessa bolag såldes för vara vägledande. Detta kallas ibland för marknadsvärdering.

Behöver du hjälp att värdera aktier i ett onoterat bolag? Kontakta oss så hjälper vi dig med en oberoende företagsvärdering!

Onoterade aktier på engelska

Unlisted shares, unquoted shares, unlisted equities

Funderar du på ett billigare alternativ eller till och med göra värderingen själv?
Inget stoppar dig, men...

Du riskerar att förlora i domstol, om värderingen inte är vattentät.

Du riskerar att aldrig lösa konflikten, vilket kan skada relationen med din motpart.

Du riskerar att bli förd bakom ljuset när du köper in eller ut dig från ditt delägarskap.

Berätta för oss hur vi kan hjälpa dig

Fyll gärna i så mycket information som möjligt.