Multipelvärdering
Multipelvärdering är en typ av företagsvärdering som handlar om att applicera en multipel på exempelvis vinsten i ett bolag för att avgöra värdet. Det går även att använda multiplar för att analysera om börsnoterade aktier är övervärderade eller undervärderade.
Vi ska här ge exempel på hur det fungerar i bägge fallen.
Multipelvärdering för onoterade företag
Lås oss börja med att titta på hur värdering med en vinstmultipel fungerar i ett onoterat bolag.
Metoden används inom avkastningsvärdering. Då utgår man vanligtvis från företagets vinst och så applicerar man en vinstmultipel för att få fram värdet på bolaget, vilket exempelvis kan bli den köpeskilling som tas ut av en köpare.
Man kan i så fall se det som att multipeln är antal år som det tar att tjäna in köpeskillingen, givet att vinsten ligger kvar på samma nivå även framgent.
I princip behöver du ställa dig två frågor när du vill värdera ett företag med denna metod:
- Vilken multipel ska jag använda?
- Vilket värde på vinsten ska jag räkna med?
Låt oss titta närmare på detta:
Val av multipel
Vanligtvis används en vinstmultipel, inte omsättningsmultipel eller något annat.
I många privata, onoterade aktiebolag är en vanlig vinstmultipel mellan 4 och 6 gånger vinsten.
Exempel:
Anta att den genomsnittliga vinsten de tre senaste åren var 200 000 kronor. Vid en multipel på 5 blir värderingen alltså 200 000 x 5 = 1 miljon kronor.
Det innebär dock inte att multipeln i just det företag som du ska värdera nödvändigtvis ligger i detta intervall.
För att bestämma en lämplig multipel kan du titta på faktorer som stabilitet i vinsthistoriken, tillväxt, företagets storlek, framtidspotential, eventuellt ägarberoende och skalbarhet.
Ju högre stabilitet och potential desto högre vinstmultipel ”förtjänar” bolaget, allt annat lika.
Exempelvis kommer ett skalbart IT-företag med en ansenlig personalstyrka och ägare som mest håller sig i bakgrunden sannolikt att få en ganska hög värderingsmultipel. Ett sömnigt fåmansföretag som gått kräftgång de senaste tio åren och som är helt beroende av ägarnas engagemang bör däremot ha en låg vinstmultipel.
Vilken vinst ska multipeln räknas på?
Man skulle kunna tro att det bara är att leta fram resultatrapporten och ta den inrapporterade vinsten, men så enkelt är det sällan.
Dels är det lätt att ”frisera” räkenskaperna. Dels finns ofta verklighetsfaktorer att ta i beaktande.
Ett klassiskt exempel är ett företag där huvudägaren arbetat gratis eller tagit ut en mycket liten lön. Där måste du justera ner vinsten innan du applicerar vinstmultipeln. Annars blir värderingen för hög. Räkna hur en marknadsmässig lön skulle påverka resultatet och utgå sedan från det.
En annan fråga är hur många års vinst man ska räkna med och om varje år ska få väga lika mycket i analysen. Två-tre års historik kan vara lagom, men du måste bedöma från fall till fall. I exempelvis ett företag som fusionerade med ett annat bolag för ett år sedan blir det meningslöst att gå längre tillbaka i tiden eftersom förutsättningarna då var helt andra.
Multipelvärdering för börsnoterade bolag
I börsnoterade bolag fungerar multipelvärdering lite omvänt. Här vet vi redan värdet på bolaget, vilket motsvarar aktiekursen gånger antalet aktier. Börsvärdet med andra ord.
Vad man vill komma fram till när man värderar börsnoterade aktier är istället om rådande aktiepris är rimligt eller inte. Är aktien övervärderad eller undervärderad?
Multipelvärdering är då ett sätt att snabbt bilda oss en uppfattning kring detta.
Till vår hjälp har vi ett antal nyckeltal. Här är de vanligaste:
- P/E-tal: Aktiekursen i förhållande till vinsten (price-earnings ratio)
- P/S-tal: Aktiepriset i förhållande till omsättningen (price-sales ratio)
- P/B-tal: Aktiepriset i förhållande till bokfört värde (price-to-book ratio). Se även substansvärdering.
- P/FCF: Aktiens pris i förhållande till kassaflödet. Se även kassaflödesvärdering.
Dessa nyckeltal går att hitta i aktiescreeners (Börsdata till exempel) eller hos nätmäklare som exempelvis Avanza eller Nordnet. Alternativt kan du räkna ut nyckeltalen själv. Till exempel delar du aktiekursen med vinsten för att få fram PE-talet.
Vad kan du då göra med informationen? Exempel:
- Bedöma om värderingen är rimlig. Är P/E 17 innebär det att företaget måste ha en vinsttillväxt på 17% per år för att P/E-talet inte ska stiga. Kommer det att lyckas?
- Se hur en aktie värderas nu jämfört med tidigare, för ett, två, tre, fyra år sedan och så vidare. Är till exempel P/E ovanligt lågt och det inte verkar finnas några fundamentala svagheter, exempelvis finansiella problem eller långsiktigt svikande marknad, kan det vara ett köpläge.
- Jämför värderingen på aktier inom samma sektor, exempelvis verkstadsaktier. En hög värdering kan innebära att en aktie är övervärderad, men det kan också betyda att marknadens förhoppningar på tillväxt är höga.
OBS – När du jämför aktier med multipelvärdering kan du bara jämföra företag ur samma bransch eller sektor. Olika dynamik och därmed olika värderingsmultiplar råder inom olika branscher.
Artikelförfattare
Christoffer Nielsen
Oberoende expert inom företagsvärdering, M&A & Due Diligence
[email protected]
Böcker av författaren
Funderar du på ett billigare alternativ eller till och med göra värderingen själv?
Inget stoppar dig, men...
Du riskerar att förlora i domstol, om värderingen inte är vattentät.
Du riskerar att aldrig lösa konflikten, vilket kan skada relationen med din motpart.
Du riskerar att bli förd bakom ljuset när du köper in eller ut dig från ditt delägarskap.
Berätta för oss hur vi kan hjälpa dig
Fyll gärna i så mycket information som möjligt.