Substansvärdering

Substansvärdering ses ibland som den enklaste formen av företagsvärdering. Det är bara delvis sant. Substansvärdet motsvarar skillnaden mellan tillgångar och skulder i ett bolag. Men för att värdet ska bli korrekt måste det normaliseras.

Här förklarar vi hur substansvärderingar fungerar och ger exempel på hur balansräkningen kan behöva ”tolkas” för att få fram ett korrekt bolagsvärde.

Vad innebär substansvärdering?

En substansvärdering är en form av bolagsvärdering som bygger på skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder.

Substansvärde i substansvärderingar

Substansvärdet är det som återstår när du tagit skuldsidan i balansräkningen och subtraherat skulderna.

Det är dock inte riktigt så enkelt som det låter. Tillgångar minus skulder är samma sak som eget kapital. Substansvärdet däremot kan ofta skilja sig från eget kapital eftersom bokfört värde inte alltid är samma sak som faktiskt värde.

Vi kommer strax till hur detta fungerar.

Fördelar

  • Undviker i mångt och mycket spekulation i värderingen
  • En relativt snabb värderingsmetod
  • Ger ett rimligt värde på verksamheter som har omfattande tillgångar
  • Passar fint när en verksamhet ska likvideras

Nackdelar

  • Tittar enbart på tillgångar och skulder, inte hur tillgångarna gynnar verksamheten
  • Ett bolag med stor vinst och ett som går med förlust kan få ungefär samma värde
  • Inget utrymme ges åt potential
  • Verkar lätt men är ibland svårare än vad man tror på grund av att tillgångar och skulder ändå måste värderas och eventuellt räknas upp eller ner i värderingen

När passar substansvärderingar?

Substansvärdering passar i flertalet situationer:

  • För värdering av bolag med stora värden i anläggningstillgångar eller fastigheter
  • Om bolaget inte går med vinst
  • Inför likvidering av verksamhet (likvidationsvärdering bygger i stort på substansvärdering)
  • När du vill hitta ett lägsta belopp på vad bolaget är värt
Lagerlokal - lämplig att värderas med substansvärdering

Ett företag som har stora tillgångar, exempelvis i form av lager och fastigheter, kan vara lämpligt att värdera med en substansvärdering.

Vem utför en substansvärdering?

Det kan vara lockande att själv försöka sig på en substansvärdering. Alla uppgifter finns ju på balansräkningen kan du tycka. Men faktum är att det behövs ganska mycket kunskap för att det ska bli rätt.

Vi rekommenderar att du kontaktar en oberoende och fristående företagsvärderare. Helst med någon form av officiell certifiering. Då får du ofta tillgång till en expert som lyssnar på dig och priset blir rimligt. Vi på Nielsen Valuation Group hjälper dig gärna.

Alternativt kan du kontakta en revisionsbyrå, men risken är att du får betala ett överpris.

Använd gärna tillsammans med andra värderingsmetoder

Substansvärdering kan användas som enda metod i vissa lägen men ofta behövs en kombination av värderingsmetoder för att få fram ett värde som återspeglar verkligheten.

En bolagsvärdering som bygger på en sammanvägning av substansvärdering och avkastningsvärdering (värdering baserat på vinst) kan vara lämpligt. En sådan tar alltså hänsyn till såväl tillgångar i bolaget som dess förmåga att tjäna pengar.

På liknande sätt går det att tänka sig en kombination av substansvärderingsmetoden och kassaflödesvärdering för att få med en värdering av företagets antagna framtida kassaflöde. Detta sistnämnda kan vi inte rekommendera generellt sett men det kan behövas ifall företaget är relativt nytt och inte går med vinst.

Fastighetsbolag kan värderas med substansvärdering

Fastighetsbolag och investmentbolag kan med fördel värderas med hjälp av substansvärderingmsetoden.

Därför måste du normalisera balansräkningen

Substansvärdering benämns ibland som den enklaste formen av företagsvärdering. Om du helt och hållet värderar utifrån vad som står på balansräkningen så stämmer det påståendet. Problemet är att det värde du får fram blir tämligen irrelevant.

Du måste nämligen normalisera balansräkningen i samband med värderingen.

Hur normaliserar man balansräkningen i en substansvärdering?

Om du bara tittar på balansräkningen får du fram det så kallade bokvärdet, eller bokförda värdet. Vad du vill få fram är substansvärdet.

För att få fram det behöver du normalisera balansräkningen. Det handlar om att gå igenom de olika posterna för att utröna om det verkliga värdet på något ställe skiljer sig från det bokförda värdet. Om så är fallet så justeras posten upp eller ner i värderingen.

Du behöver alltså:

  • Öka värdet på tillgångar som undervärderats (ofta avskrivna maskiner och fordon)
  • Minska värdet på tillgångar som övervärderats (oftast immateriella tillgångar hos startups)
  • Öka beloppet på skulder som undervärderats (ovanligt, men obeskattade reserver behöver beskattas)
  • Minska beloppet på skulder som övervärderats (ovanligt)

Förvirrande? Låt oss ta ett exempel.

Exempel på normalisering i en substansvärdering

En städfirma ska säljas och ägaren Olle vill veta ungefär vad den är värd innan han eventuellt accepterar ett bud som han fått. Han anlitar en professionell värderare som går igenom räkenskaperna och intervjuar Olle.

Värderaren upptäcker att städfirmans 15 skåpbilar är helt avskrivna i bokföringen. De köptes för drygt fem år sedan. Marknadsvärdet på dessa bilar beräknas emellertid till runt 90 000 kronor styck. Därmed behöver tillgångssidan i substansvärderingen justeras upp med 90 000 x 15 = 1 350 000 kronor.

Dock hittar bolagsvärderaren dessutom fem fakturor på en summa av 50 000 kronor som är ställda till en firma som anlitat Olles städtjänster men som numera håller på att likvideras. Sannolikheten att fakturorna blir betalda är liten. Därmed justeras tillgångssidan ner med samma belopp.

Nettot är ändå ett substansvärde på 1 300 000 kronor högre än det bokförda värdet – inte alls illa för Olle inför hans förhandlingar om köpeskillingen!

Sammanfattning

En substansvärdering är i teorin en ganska så enkel form av bolagsvärdering som bygger på skillnaden mellan tillgångar och skulder i företaget. I praktiken kräver den, liksom andra värderingsmetoder, dock en hel del av den som utför värderingen.

Nyckeln till en framgångsrik värdering enligt substansvärderingsmetoden är att normalisera bägge sidor i balansräkningen – tillgångar och skulder. Endast då kan du få fram ett värde som är så nära det verkliga värdet som möjligt. Dessutom kan det vara nödvändigt att kombinera metoden med andra värderingssätt för att även kunna väga in vinsten, för det är något som substansvärderingar inte tar hänsyn till.

Christoffer Nielsen
Artikelförfattare

Christoffer Nielsen

Oberoende expert inom företagsvärdering, M&A & Due Diligence
[email protected]
Böcker av författaren

Funderar du på ett billigare alternativ eller till och med göra värderingen själv?
Inget stoppar dig, men...

Du riskerar att förlora i domstol, om värderingen inte är vattentät.

Du riskerar att aldrig lösa konflikten, vilket kan skada relationen med din motpart.

Du riskerar att bli förd bakom ljuset när du köper in eller ut dig från ditt delägarskap.

Berätta för oss hur vi kan hjälpa dig

Fyll gärna i så mycket information som möjligt.