Inför ett förestående företagsförvärv är det ofta en god idé att låta genomföra en due diligence. Det ger en genomlysning av eventuella brister i företaget. Dessutom kan den fungera som grund för garantier och minska risken för kostsamma tvistemål.
I denna artikel går vi genom hur due diligence vid företagsförvärv går till och vad du bör tänka på.
Vill du få en offert på företagsbesiktning i samband med ett företagsförvärv?
Kontakta oss
Varför göra en due diligence vid företagsförvärv?
Att företagsförvärv kan bli lönsamt råder det inga tvivel kring. Genom en M&A kan bolaget få tillträde till strategiskt viktiga tillgångar så som personal & know-how, distributionskanaler, patent, varumärken, tillverkningskapacitet och leverantörskedjor. Det ger ofta stordriftsfördelar och en möjlighet att växa betydligt snabbare jämfört med ren organisk tillväxt.
Men för att risken inte ska bli för hög behövs en due diligence. Genom att göra en företagsbesiktning, som det också kallas, får du tillgång till viktig information om målföretaget. Dessa uppgifter analyseras, utvärderas och sammanfattas i en rapport som sedan kan ligga till grund för ditt beslut om att köpa företaget eller inte.
Vi kan konkretisera varför det är viktigt med en due diligence i samband med företagsförvärv i tre punkter:
1. Genomlysa målföretaget – hitta brister
Genom att låta genomföra en företagsbesiktning minskar du risken att det senare dyker upp oupptäckta brister i målföretaget.
Med hjälp av en kombination av finansiell, teknisk och juridisk due diligence, eller utvalda delar av dessa, kan du få en heltäckande bild över hur det står till med bolaget.
Exempel på brister kan vara att regler inte efterlevts, pågående eller tidigare rättsliga tvister, felaktigt redovisade skulder eller en sämre marknadsposition än vad rapporter gör gällande.
Vanligtvis kommer parterna överens om en värdering innan man gör en due diligence, men den kan komma att behöva justeras om besiktningen visar på brister.
2. Skapa en grund för garantierna
I samband med ett företagsförvärv är det vanligt att säljaren utfäster vissa garantier så att köparen kan känna sig trygg i att få vad som förväntas i företagsköpet. Själva rapporten från besiktningen kan då ligga till grund för de garantiutfästelser som köparen kan komma att kräva.
Ibland sker sådana garantier istället för en due diligence. Det kan också ske som komplement tillföretagsbesiktningen ifall den har påvisat brister. Då kan köparen vilja att säljaren lämnar vissa garantier för att köpet ska gå igenom.
3. Minska risken för kostsamma tvistemål
En due diligence innebär en trygghet för bägge parter. När besiktningen utförs av en oberoende M&A-rådgivare får både köpare och säljare en objektiv rapport över situationen i bolaget. Med den som underlag i företagstransaktionen minskar risken för missförstånd och oenighet. Därmed minskar också risken att det uppstår tvistemål mellan parterna efter det att företagsförvärvet genomförts.